Nagy István Törökországban: kulcskérdés az élelmiszerpazarlás csökkentése
2025. december 1., 08:47
Az élelmiszer-pazarlás csökkentése kulcsszerepet játszik a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a Zero Waste Foundation Étel- és vízpazarlás-megelőzési konferenciáján Isztambulban. Az agrárium globális célkitűzése, hogy jó minőségű, megfizethető termékekkel lássa el a fogyasztókat, miközben a gazdálkodók versenyképességét és megélhetését is biztosítja.
Különös figyelmet igényelnek az élelmiszereket és az élelmiszeripart érintő szabályozások, valamint az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása. A fejlett országokban a kidobott élelmiszer több mint fele a háztartásokban keletkezik. Magyarországon, ezt felismerve, már 2016-ban elindította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal "Maradék nélkül" programját.
Az azóta eltelt időszakban több mint harmadával csökkent az egy főre eső élelmiszer-pazarlás. Magyarország, az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival is összhangban, a következő években is kiemelten támogatja a programot.
Ambiciózus, de elérhető kezdeményezésünk, hogy 2030-ra a felére csökkentsük a magyar háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét. Ez a törekvés a kiskereskedelemben és az élelmiszerlánc más szakaszaiban keletkező hulladékra is vonatkozik
- hívta fel a figyelmet a miniszter.
A csomagolási technológiák fejlesztése további lehetőségeket kínál a veszteségek elkerülésére, de a jelenlegi, évi mintegy 205 ezer tonna lakossági pazarlás így is hatalmas kihívás. Ez az élelmiszer-mennyiség 380 ezer ember egyéves ellátására lenne elegendő, és össztársadalmi szinten több százmilliárd forintos veszteséget jelent.
Nagy István szerint a célok elérése érdekében a legfontosabb a fogyasztói edukáció. Fel kell hívni az emberek figyelmét a tudatos vásárlásra, az élelmiszerek helyes tárolására, valamint a maradékok felhasználására.












