"Mentes" termékek munkacsoportot hozott létre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
2024. május 9., 08:35
A "mentes" termékek munkacsoportjának megalakulásával bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiemelt szakmai tevékenysége.
Az új munkacsoport létrehozását a mentes termékek előállítóinak szakmai támogatása, érdekeik képviselete, az érintett termékkörök szabályozási környezetének kialakítása és fenntartása, valamint a termékek minőségének biztosítása indokolta. A közös munkában résztvevő gyártók, kereskedők, kutatók megoszthatják egymással a fejlesztési eredményeiket és tapasztalataikat, és a fogyasztóknak is segíthetnek tájékozódni a mentes termékek összetételéről, gyártásáról, diétába illesztéséről.
A NAK közleménye szerint Magyarországon egyre több ember szenved gluténérzékenységtől, tejfehérje-allergiától, tejcukor érzékenységtől és cukorbetegségtől, az allergén összetevőktől mentes termékek piaca ezért folyamatosan nő. A speciális élelmiszerek előállítása ugyanakkor magas szintű szakértelmet követel meg a gyártóktól, akiknek a jogszabályok, előírások és szabványok mellett a táplálkozástudomány fejlődését folyamatosan követniük kell, ha biztonságosan és hatékonyan akarnak termelni.