Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Húsok és húskészítmények: társadalmi egyeztetésen a Magyar Élelmiszerkönyv tervezett módosítása

2025. június 3., 10:23

Társadalmi egyeztetésre bocsátották a Magyar Élelmiszerkönyv húskészítményekről és egyes előkészített húsokról szóló előírásának módosításáról szóló miniszteri rendelet tervezetét.

Az AM rendelet tervezetének célja, hogy a fogyasztók a húskészítmények és az előkészített húsok minőségére vonatkozóan megfelelő tájékoztatást kapjanak. A módosítás a hatályos rendelkezések átfogó felülvizsgálatán alapul, emellett új fogalomként megjelenik benne a fehérjeminőségi érték. A húskészítmények előállítása és jelölése kapcsán számos rendelkezésre vonatkozóan merült fel pontosítási igény. Az egyes termékekre és termékcsoportokra vonatkozó módosítások részben technikai jellegűek, részben növelik a szabályozott húskészítmények minőségét.

A tervezetben foglalt módosítások kitérnek az alábbi megfogalmazásokra:

- a hagyományosan minőségi húskészítményeket jelölő termék-megnevezésekre,

- nemzetközi szinten is élenjárva válik a jogi szabályozás részévé a fehérjeminőségi érték fogalma, amely azt mutatja meg, hogy az élelmiszerben lévő fehérjék milyen arányban hasznosulnak az emberi szervezetben. Több termék esetében kiegészülnek a minőségi követelmények a fehérjeminőségi érték alsó határtértékével.

- a kolbászok és szalámik érése és száradása nem áll le a gyártási folyamat végén, néhány fizikai és kémiai tulajdonság a termék elfogyasztásáig változik. Figyelemmel erre, a víz-, fehérje- és zsírtartalmi határértéket nem abszolút értékben, hanem hányadosként kell meghatározni.

- mind a hagyományos, szárításos érleléssel, mind az érlelés-szabályozóval készült kolbászok esetében szabályozott kategóriává válik a „félszáraz” és a „száraz” termék,

- a szalámik jelölésénél kikerül a szabályozásból a félreérthető „penészes” és „penészmentes” kifejezés, a nemespenész-bevonatra egyedül a „nemespenészes” kifejezés utal. Ez alkalmazható lesz a szalámik mellett a kolbászokra is.

- pontosabb meghatározást kap a téliszalámi az összetételére és az érzékszervi tulajdonságaira vonatkozó követelmények tekintetében, így egyértelművé válik, hogy ezzel a tradicionális elnevezéssel kizárólag a hagyományos csemege ízesítésű termék jelölhető.

- a húskészítmények hústartalmának kiszámítási módját korábban csak útmutató tartalmazta. A célzott mintavételek alapján kibővített adatbázis segítségével pontosabbá vált a hústartalom meghatározása, és annak módját a rendelet állapítja meg.

A társadalmi egyeztetés részleteiről ide kattintva lehet tájékozódni. Az észrevételeket június 03-ig lehet megküldeni a tarsadalmiegyeztetes__kukac__am__pont__gov__pont__hu  e-mail címre.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat